Univerzální salát pro dobré trávení
Ingredience:
Základní: 2-4 lžíce bílého zelí, půlka ledového salátu, paprika
Volitelné podle chuti: čínské zelí, hlávkový salát, rajčata, ředkvičky, žampiony, cuketa, petrželka, pažitka..., mražená dušená zelenina (hrášek, mrkev, kukuřice, brokolice, květák, fazolky...), 2 lžíce, bílkovina - maximálně 2 lžíce: sýr Eidam, balkánský, Limburger, blaťácké zlato, uzený, maso vařené nebo dušené (drůbeží, hovězí, vepřové, rybí), vejce natvrdo, tofu...
Zálivka: zálivka v prášku Knorr půl sáčku (bylinková nebo italská), lžička cukru nebo tableta sladidla, 1-3 lžíce dresinku (farmářský Hellmans nebo Light zálivka z Normy), může být ještě lžička koření na salát Vitana, 1-2 lžíce panenského oleje (olivový, sezamový, arašídový...), 0,5-1 dl vody
Postup přípravy: Na dno mísy nakrouháme zelí na tenké nudličky, přidáme suroviny na zálivku, promícháme a necháme odstát 10 minut, aby zelí zkřehlo. Mezitím nakrájíme ostatní suroviny na kostičky, přidáme, smícháme a co nejdřív konzumujeme, jinak ledový salát zblátovatí. Pokud si chcete salát vzít sebou do práce k obědu, tak si zálivku se zelím, případně dušenou zeleninou dejte zvlášť, a pak to teprve smíchejte těsně před jídlem.
Poznámka: osobně mi v tom vůbec nechutná okurka a kořenová zelenina včetně červené řepy. Nakrájené ředkvičky, pokud jsou déle nakrájené, na řezu zhořknou a zkazí celý salát (pokud byste tam chtěli dávat kedluben, tak ten to dělá taky). Mražená zelenina se vaří v osolené vodě 3-5 minut a nechá se okapat, případně propláchne pod studenou vodou.